Välja mäklare i Jönköping - lista med tips

Sälja bostäder är något de flesta av oss gör sällan. Att välja mäklare som skall hjälpa oss är därför en svår process. Det är en stor affär och du vill få bästa möjliga hjälp med försäljningen. Det finns mängder med mäklare att välja mellan och det kan vara svårt att utvärdera vem som är bäst för just dig. Vi har tagit fram en lista som kan underlätta processen att välja mäklare.

  1. Innan du kontaktar en mäklare i Jönköping

    • Fundera på vilka förväntningar du har på din blivande mäklare
    • Undersök själv på tex. Booli eller Hemnet vad ett lämpligt utgångspris skulle kunna vara.
  2. Nätmäklare eller traditionell mäklare

    Kan du tänka dig att sköta dina egna visningar och på så sätt få ett lägre arvode? Om du kan tänka dig det så kan du anlita en nätmäklare.

    Om du å andra sidan vill ha hjälp även med visningar så skall du vända dig till någon av de lokala mäklarna i Jönköping.

  3. Förbered dig

    Oavsett om du väljer en nätmäklare eller en traditionell lokal mäklare i Jönköping är det bra ”om du gör din hemläxa” dvs fundera igenom din försäljning. Var väl förberedd när du börjar diskutera försäljningen med en mäklare.

  4. Be om rekommendationer

    Det finns säkert många bekanta, bland vänner och kollegor, som har sålt sin bostad i Jönköping de senaste åren. Var de nöjda med sitt val av mäklare? Tänk på att bara för att en mäklare varit duktig betyder det inte automatiskt att alla mäklare från den firman är bra. Titta därför både på om du gillar företagets profil och ta rekommendationer på enskilda mäklare. När du ber om rekommendationer från dina bekanta, ställ t.ex. följande frågor:

    1. Tyckte de att mäklaren gav förväntad service
    2. Fick de bra råd av mäklaren
    3. Blev de nöjda med försäljningspriset
    4. Var mäklaren lätt att få tag på
    5. Tog mäklaren/fotografen bilder de var nöjda med
    6. Hur skötte mäklaren budgivningen? Gav mäklaren bra information
    7. Skötte mäklaren administration och dokumentationen på ett bra sätt
    8. Fungerade hanteringen av handpenning, kontrakt och tillträde på ett tillfredsställande sätt
  5. Ta in offerter från mäklare i Jönköping

    Ett kanonalternativ är den oberoende webbtjänsten LetaMäklare.se. Där registrerar man sin bostad (helt gratis) när man ska sälja och sen får mäklarna slåss om att få dig att välja just dem, med offerter och erbjudanden. Utifrån detta kan du välja en (eller flera) och prata med dem för att skapa dig en slutlig uppfattning.
  6. Lämpliga frågor till din blivande mäklare

    När du fått kontakta med några mäklare som verkar bra är det dags att ställa några frågor :

    1. Områdeskunskap
      Väljer du en nätmäklare är kunskapen inte central eftersom det är du som säljare står för denna kunskap. Men väljer du en traditionell mäklare som skall sköta visningarna är det såklart bra om han känner till Jönköping och omgivningarna kring din bostad lika bra som dig.
    2. Värdering
      Många mäklare i Jönköping ställer upp och gör en kostnadsfri värdering. Det kan vara intressant att få in några olika för att höra vad de tror skulle vara ett lämpligt utgångspris och ett troligt slutpris. Även nätmäklarna brukar kunna hjälpa till med en värdering baserad på statistik.
    3. Arvode
      Självklart är arvodet en viktig fråga. Vilken modell för arvode föreslår mäklaren. Räkna gärna igenom vad det slutliga arvodet skulle bli om ni räknar på ett troligt slutpris för att se hur mycket pengar det blir. Några procent kan låta lite men blir det rimligt i kronor och ören?
    4. Ensamrätt
      kontrollera ensamrättstiden (får inte vara längre än tre månader) och villkoren för uppsägning av uppdraget.
    5. Marknadsföring
      Hör efter hur mäklaren har tänkt marknadsföra ditt objekt. Vilka webbplatser kommer mäklaren att annonsera på och vilka andra marknadsföringsinsatser gör mäklaren.
    6. Annonsen
      Titta på mäklarföretagets hemsida och även företagets annonser på Hemnet. Är det tilltalande och lätta att förstå? De allra flesta spekulanter hittar sina objekt via Internet (det finns uppgifter om att det är hela 90% av spekulanterna som kommer denna väg) så annonsen på nätet är såklart mycket viktig.
    7. Prospekt
      Det tryckta visningsmaterial som delas ut på visningarna. Är det städat och snyggt och speglar det den bild man fått av objektet på nätet?
    8. Vad ingår
      Var noga med att fråga vad som ingår i arvodet. Ingår t.ex. professionell fotografering av ditt objekt? Ingår annonsering i papperstidningar? Vissa mäklarfirmor bakar in en massa tjänster i sitt arvode som flyttstädning och besiktningar. Var uppmärksam på om detta verkligen är bra erbjudanden och att du inte kan hitta bättre och billigare tjänster själv.
    9. Förhandla om arvodet
      Om du har kontaktat flera olika mäklare i Jönköping och tycker att flera verkar bra kan ofta pressa arvodet genom att ställa de olika erbjudandena mot varandra. Det finns ofta en prutmån om ni inte valt att anlita en mäklare som jobbar med fastpris som ofta brukar vara pressat redan från början. En bra start är annars som vi nämnde ovan offerttjänsten via LetaMäklare.se.
  7. Magkänslan avgör

    Till slut handlar det ändå ofta om vilken mäklare och vilket företag som ger mest förtroende. Känns det bra och mäklaren har fått goda rekommendationer så är det oftast ett gott tecken. Då kanske det inte är det absolut lägsta arvodet som skall avgöra.